Mill Me

Location : Siggiewi

Status : Completed Oct 2013

A refined house of character conversion situated in Siggiewi.

A conversion requires a degree of respect when it comes to new design interventions. The chosen approach for this project was one of understanding the existing dimensionality and proportions of the components of the existing building and their proportions and then designing to fit within that context.

A combination of functionality and inspiration brings a welcoming intimacy to this sprawling residence. The warm and welcoming entrance and adjacent study is what gives way to the renovated courtyard which acts a central light well for all the surrounding spaces. The courtyard affords access around the jacuzzi to a raised timber deck, lifting sun beds up to the sun and allowing the water element to be a more spacious volume of water. A layer of light enhances this uplift spilling over the volume of water. Then, a blue multi-toned mosaic augments the depth of the circular jacuzzi which juxtaposes with the rougher floor and limestone backdrop.

Through an arched corridor subtending the view to the ever-present courtyard with its own dining and BBQ area, one is led to the cosy living and dining area. In this case a module was created from the space and used in different multiples to create a physical link to the existing context, while inserting new contemporary functional elements such as a TV unit, comfortable seating, plenty of storage, the fireplace, a display for an antique relic and bar. The bespoke fireplace is seen as a dynamic composite aluminium mass rising along the back wall. This space easily accommodates the different resulting needs of a relaxing family space to the more entertaining lounge. Here timber flooring provides warmth and cosiness, which complements the carefully restored limestone walls.

The living room then opens generously to the courtyard itself extending its functional link in summer, and providing a warm inside and entertaining space, with the proximity to the outside in winter. Both internally and externally all original features were retained and enhanced with the choice of materials and lighting system.

The stairwell and landing have been reorganized and revived by the introduction of contrasting materials and careful lighting.  This leads us to the bathroom which was redone, using the pre-existing floor only.  The far wall happened to be overlooking a small yard, and an opening here, has injected natural light into the space completely changing the way the room feels.  The travertine masses for the vanities and bath and natural texture of the lava in the shower & WC work beautifully in the natural light, and a sense of calm seems to predominate.  A ring of light crowns the room using the old ceiling and beams as a reflector of a calm and cleansing diffusing light.

Photography: Peter Mercieca; Selected furniture items by camilleriparismode; Paintings in main stairwell by Artist Rupert Cefai; Drawing in bathroom by Artist A. Camilleri